Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Rryma e Gjirit

Rrjedha e Gjirit është një nga rrymat më të forta të oqeanit. Është një rrymë e ngrohtë, me origjinë nga Gjiri i Meksikës, që rrjedh përgjatë bregut lindor të Shteteve të Bashkuara drejt bregut lindor të Kanadasë (Newfoundland).

Mbart ujë të ngrohtë nga Gjiri i Meksikës deri në Evropë. Kur ky ujë i ngrohtë vjen në Evropë, ajo derdhet në domethënie të Atlantikut të Veriut. Rryma e Gjirit bën pjesë të Evropës, veçanërisht vendet skandinave, Britaninë dhe Irlandën më të ngrohtë se sa do të ishin pa fluksin e ujit të ngrohtë nga jugu.

http://nephicode.blogspot.com/2016/06/the-gulf-stream-part-i.html

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.