Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Ruga Veriperëndim

Passage Northwest është një rrugë që lidh dy oqeanet: Atlantik dhe Paqësor përmes Oqeanit Arktik, përgjatë bregut verior të Amerikës së Veriut.

  • Në kohët historike, ky tranzicion ishte pothuajse i pamundur të kapërcehej, dhe përpjekjet për ta kaluar atë ishin shumë të rrezikshme dhe shpesh vdekjeprurëse.
  • Por me anijet më moderne, dhe gjithashtu për shkak të ndryshimeve klimatike, lundrimi përmes arkipelagut kanadez nga Baffin Bay në Detin e Beaufort është bërë më i zakonshëm dhe më i lehtë.

Lufta për të pushtuar këtë rrugëtim ishte një nga sfidat më të vështira të lundrimit.

  • Rruga është 800 km në veri nga Rrethi Arktik dhe më pak se 1 930 km nga Polin e Veriut.
  • Në 1845 Sir John Franklin udhëhoqi një ekspeditë britanike, qëllimi i së cilës ishte gjetja e atij rrugëtimi; as ai as shokët e tij nga ky udhëtim nuk janë kthyer kurrë.
  • Kalimi nuk u pushtua deri në fillim të shekullit XX, kur në vitet 1903-1906 Roald Amundsen, ekplorues norvegjeze, ai ka bërë një tranzit të plotë në bordin e anijes së tyre të vogël Gjøa.

Shumë shkencëtarë besojnë se ngrohja globale e lidhur me shkrirjen e akullit do të largohet më në fund nga korridori, “në treg”. Është vlerësuar se zhdukja e plotë e akullit të detit në verë do të jetë – sipas parashikimeve të ndryshme – në vitet 2031-2100.

Përfitimet e kalimit të hapur në veriperëndim mund të jenë të rëndësishme, për shembull, rrugët tregtare (marina) nga Evropa në Azi do të ishin më të shkurtra se 4.000 km.

Në foto – fotografia e Cook (Burimi: Wikimedia Commons).

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.