Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Rune

Rune-t janë alfabet që përdoren nga popujt gjermanë. Të dhënat më të vjetra të Rune u gjetën në Danimark dhe Norvegji (II AD). Rrënja etimologjike e fjalës “rune” është “runo” e cila është një mishmash fjalëve “letër” dhe “mister”.

Rune-t janë të endura në fenë norvegjeze dhe janë të lidhura ngushtë me magjinë norvegjeze (seiðr) dhe poezinë skaldike. Rune nuk u shpik. Poema e vjetër Hávamál shpjegon se Odin zbuloi Rune kur ai vari veten nga pema e botës Yggdrasil në mënyrë që të mësonte mençurinë. Ai vari veten në pemën e fryrë nga era për nëntë netë dhe ditë. Ashtu si ai ishte gati për të vdekur, ai gjeti runa, kapi ata dhe fitoi jetën e tij.

Origjina aktuale e rune është e paqartë. Disa historianë pohojnë se ajo erdhi nga latinët, pasi që ishte gjuha e tregtisë gjatë Perandorisë Romake, dhe fiset gjermane do të kishin mundësi të kishin kontakt me tregtarët, duke i ekspozuar ato në gjuhë. Ka edhe shkencëtarë që sugjerojnë se Furthark është bazuar në alfabetin etrusk. Çdo rune kishte një emër që lëkundi rëndësinë filozofike dhe magjike të formës së saj vizuale dhe zërin për të cilin qëndronte, e cila pothuajse gjithmonë ishte zëri i parë i emrit të rune. Rune luajti një rol të rëndësishëm në jetën e vikingëve.

Alfabetet rune quhen “futharks” pas gjashtë Runët e parë (Fehu, Uruz, Thurisaz, Ansuz, Raidho, Kaunan). Rune-t ishin gdhendur në gurë, kocka, antler, dru dhe metal. Runet ishin gurë të mëdhenj të mbuluar me mbishkrime të rune, zakonisht në kujtim të një burri apo gruaje të madhe. Mbi 3,000 runestones janë të vendosura në Skandinavi.

Runët shpesh shkruheshin si një lidhje e vazhdueshme e tekstit, pa hapësirë midis fjalëve apo fjalieve. Nëse mjeshtri i rune dëshironte të ndante fjalë ose fjali nga njëri-tjetri, ai përdori një simbol të ngjashëm me letrën X, ose ndoshta një, dy ose tre pika të vendosura njëra mbi tjetrën.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.