Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Sfungjerë

Sfungjerët ndoshta janë kafshët më pak të kafshëve. Ata janë më primitivët e kafshëve multicellulare. Atyre u mungojnë të gjitha organet e brendshme, duke përfshirë organet shqisore dhe nuk kanë ndonjë lloj sistemi nervor. Ata mund të përshkruhen pothuajse më mirë si një koloni e kafshëve të vetme qelizore. Megjithatë, ata kanë qeliza të specializuara që luajnë role të specializuara brenda sfungjer.

Sponges janë tërësisht të palëvizshme; të gjitha llojet e njohura jetojnë të ngjitura në një lloj të sipërfaqes. Ka shumë specie të mëdha dhe ato rriten në forma të ndryshme. Forma e sfungjerit mund të klasifikohet në disa grupe të përafërt: sfera, pllaka, bronkiale, konike, cilindrike, pllakë ose mat. Për më tepër, madje edhe brenda një specie të vetme, mund të ketë ndryshime të mëdha në formën e kolonive individuale.

Pothuajse të gjitha sponges janë ushqyes filtri, edhe pse ka disa grupe që ushqehen duke zënë gracka të vogla që vijnë në kontakt me sipërfaqen e tyre ngjitëse. Spongat kanë rrjete të ndërlikuara të kanaleve përmes indeve të tyre. Këto kanale janë të veshur me qeliza të vogla të quajtura choanocytes që sinkronizojnë valëzën e tyre për të nxjerrë ujin e detit përmes poreve në sfungjer. Grimcat e vogla të ushqimit filtrohen nga uji nga qeliza të tjera të specializuara përpara se uji i detit të hidhet përmes hapjeve më të mëdha.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.