Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Shelfi i akullit

Një shelf akulli është një lloj akullnaje që nuk formohet në male, por përbën një pjesë të kufirit të shtresës së akullit dhe zbret në det. Pjesa e saj lundron në sipërfaqen e detit dhe baza është zhytur në ujë. Forma i ngjan një tavoline, duke përfunduar me një shkëmb akulli (akullnajë).

Gërmimet e shelfeve janë shumë dinamike – nën ndikimin e ujit të ngrohtë të detit dhe ujit të shkrirë nga shtresa e akullit, zona ballore është pjellë, ndonjëherë duke krijuar akullnaja të mëdha.

Shelfet më të mëdha të akullit janë të vendosura në Antarktidë – për shembull, Ross Ice Shelf në Detin Ross. Në vitin 2000, ajsbergu më i madh i regjistruar, i quajtur B-15, me një sipërfaqe prej 11 000 km2 prej saj.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.