Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Shelg polar

Shelg polare është një nga shelgjet më të vogla në botë, dhe zakonisht gjendet në tundër. Shelg polare është një shkurre xhuxh rritje vetëm deri në 2-5 cm të lartë, zakonisht afër tokës, ku temperaturat janë më të larta. Sistemi rrënjë mund të zhvillohet vetëm në shtresën aktive të permafrost, i cili është një nga faktorët kryesorë përgjegjës për mungesën e pemëve në tundër. Shelg polare si një “pemë” Arktik mund të formojnë “pyje” deri në 1 m² të mëdha ose edhe më të mëdha.

Bimë ka shpërndarje të qarkullimit. Është zhvilluar mirë në vende ku bie borë, por është gjithashtu e zakonshme në të gjitha llojet e hapësirave të hapura. Shelg polare është menduar për një ushqim popullor kullotjes për renë.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.