Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Vdekja është e paligjshme në Longyearbyen

Njerëzit janë të ndaluar të vdesin në Longyearbyen në Svalbard.

Varrezat e qytetit ndaluan pranimin e banorëve të rinj në vitet 1950. Pse?

Është zbuluar se ngrirja e gjatë e shtresave të tokës pengon kufomat nga dekompozimi. Kjo do të thotë se çdo sëmundje që i vdekuri ka, mund të përhapet.

11 persona vdiqën dhe u varrosën në fshat gjatë epidemisë spanjolle të gripit në vitin 1918, e cila vrau 5% të popullsisë së botës. Pandemia e gripit të vitit 1918 vrau kaq shumë njerëz ka pasur më tepër trupa sesa arkivole.

Sot, të sëmurët përfundimisht në Longyearbyen transferohen me avion në kontinent dhe pastaj varrosen atje.

 

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.