Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Verbëria e borës (fotokeratiti)

Gjithashtu njohur si fotokeratiti ose keratiti ultravjollcë është një gjendje e dhimbshme e syve të shkaktuar nga:

  • rrezatimi ultravjollcë (UV)
  • nga dielli natyral (p.sh. dielli intensiv i ndritshëm)
  • ose burime artificiale (p.sh. saldimi – në këtë rast quhet “syri i harkut”).

Ndjeshmëria e reflektimit të dritës së diellit varet nga lloji i sipërfaqes (ne mund ta matim atë duke vlerësuar vlerën albedo).

  • Në borë mesatare pasqyron 85% të rrezatimit UV,
  • numrat për rërë dhe ujë janë si vijon: 30% dhe 5%.

Kjo do të thotë se në rajonet polare njerëzit kanë më shumë gjasa të vuajnë nga verbëria e borës. E njëjta gjë vlen edhe për vendet me lartësi të lartë, ku me përafërsisht. çdo 300 metra lartësi mbi nivelin e detit intensiteti i rrezatimit UV rritet me 4%.

  • Ekspozimi i syve të pambrojtur mjaftueshëm (pa syze dielli, syze me dëborë etj.) ndaj dritës së diellit shkakton një lloj djegie të kornes dhe konjuktivës, mukozën që mbulon pjesën e përparme të syrit dhe linjat brenda qepallave, dhe zakonisht vihet re disa orë pas ekspozimit.
  • Midis simptomave janë të vjella sy, dhe një ndjenjë e dhimbjes, të ngjashme me të paturit e rërës nën qepallat. Nuk trajtohet, mund të shkaktojë verbëri të përhershme. Masa kryesore e mbrojtjes është që të veshë syze dielli edhe nëse dielli është i vrenjtur – rrezet UV kalojnë përmes reve.

Njerëzit indigjenë të Arktikut (moshatarët)  veshin dorashka, syze dhe maska ​​të pluhurit, dhe që të lajnë menjëherë nëse ndodh ekspozimi, janë të mbuluara me materialet natyrore siç janë copa druri që lundrojnë në det ose janë sjellë në breg, ose me material nga kockat e një nga brirëve të degëzuar të drerit mashkull,  me një prerje të gjatë të hollë përgjatë gjatësisë së tyre për të shmangur verbërinë e borës.

Mjetet efektive për verbërinë e borës janë të freskëta, ngjeshen lagësht mbi sytë dhe lotët artificiale ulen sy. Kur dëmtimi largohet, shërimi zakonisht është i shpejtë (24-72 orë).

Eksploruesit e parë polare të Arktikut dhe të Antarktidës duhej të përballeshin me të panjohurën deri atëherë me problemin e verbërisë së borës. Alexander Macklin, një prej kirurgëve të Ernest Shackleton, e llogariti atë si një nga aftësitë e katërt (me skorbull, me acar dhe me sëmundje të detit) që kishin përjetuar ekspeditat polare. Në “Udhëzimet për Udhëtarët” të Shoqërisë Mbretërore Gjeografike nga 1893 u shkrua: “Zbulimi i lëkurës rreth syve dhe pjesa ngjitur e hundës është një punë e mirë e përdorur nga vendasit e rajoneve malore të larta në disa pjesë të botës si një trajtimi parandalues ​​i verbërisë së borës. ”

Kjo metodë është përdorur p.sh. nga ekspedita “Terra Nova” (1910-1913) kur harruan syzet e tyre.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.