Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Vërtitje

Një Vërtitje është një sistem unik i rrymave të oqeanit. Është një rrotullim rrethor i ujit, i drejtuar nga era dhe i formuar nga forca Coriolis; një sistem i madh i rrymave sipërfaqësore të oqeanit.

Ka 5 Vërtitje rreth globit:

  • Vërtitja e Atlantikut të Veriut,
  • Vërtitja e Atlantikut te Jugut,
  • Vërtitja e Paqësorit të Veriut,
  • Vërtitja e Paqësorit Jugor
  • Vërtitja e Oqeanit Indian.

Drejtimi në rrotullim varet nga hemisfera (sipas drejtimit të akrepave të ores në hemisferën veriore, në drejtim të kundert me akrepat e orës në hemisferën jugore).

Vërtitjet kanë një tendencë për nxjerrjen e emetimeve të lëshuara në zonat bregdetare në oqean. Si rezultat, formohen edhe të ashtuquajturat Fshikëza të mbeturinave – kryesisht të përbëra nga rruazore të vegjël dhe fibra plastike.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.