Vortex polar
Vortex polar – în perioada de iarnă în Arctica (în timpul nopții polare) stratosfera – pe lângă faptul, că masele de aer nu sunt în stare să fie amestecate vertical – este prinsă într-o schemă de presiune scăzută, care împiedică amestecarea maselor de aer adiacente.
Acest lucru duce la formarea vortexului, numit vortexul polar arctic. Puterea acestui vortex este măsurată în așa-numitul, „potențial al vorticității“. Cu cât este mai mare potențialul vorticității, cu atât mai puternic este vortexul polar și mai mare este viteza în jurul centrului vortexului. Vortexul polar apare nu numai în regiunea Arcticii, ci și în regiunea Antarctidei. De omologul său nordic se diferențiază prin faptul, că, p.a., vortexul antarctic este poziționat în mod constant asupra Antarctidei, centrul său se află asupra Polului Sud, pe când vortexul arctic este mai susceptibil la deformare, datorită impactului terenului.
In timp ce vortexul antarctic se intensifică cu ușurință și poate deveni foarte puternic, tendința vortexului arctic de a se deforma cauzează o răspândire mai ușoară. Imaginea prezintă vortexul polar observat la 6 ianuarie 2011 deasupra Arcticii, la o înălțime de aprox. 23 km. Masele de aer din zona externă se rotesc cu o viteză de aprox. 200 km/ h și vortexul poate înconjura Pământul în doar 3 – 4 zile.