Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Γεωλόγος και γεωμορφολόγος

Οι πολικές περιοχές είναι περιοχές όπου οι διαδικασίες αλλαγής της επιφάνειας της Γης είναι πολύ έντονες. Οι μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, οι ενεργοί παγετώνες και τα ποτάμια που ρέουν στους παγετώνες διαμορφώνουν συνεχώς το ανάγλυφο του εδάφους. Ο θαλάσσιος πάγος καταστρέφει την ακτή σε μια περιοχή αλλά ταυτόχρονα την επεκτείνει σε άλλες. Αυτή η δραστηριότητα συντελεί στο να αποτελούν οι πολικές περιοχές το τέλειο επίγειο εργαστήριο για τους ερευνητές που εργάζονται έχοντας ως αντικείμενο τον φλοιό της Γης και τις διαδικασίες που τον αλλάζουν – δηλαδή για τους γεωλόγους και τους γεωμορφολόγους.

Αν και οι ειδικοί σε αυτούς τους δύο τομείς προέρχονται από διαφορετικούς κλάδους των επιστημών της γης (η γεωλογία είναι ένας ανεξάρτητος κλάδος της επιστήμης και η γεωμορφολογία αποτελεί κλάδο της γεωγραφίας), τόσο τα ερευνητικά αντικείμενα όσο και οι μέθοδοι αλληλοεξαρτώνται και αλληλεπικαλύπτονται. Οι γεωλόγοι ασχολούνται με τα παλαιότερα συμπαγή πετρώματα, το παγετώδες και το υδατο-παγετώδες υπόβαθρο και επωφελούνται κυρίως από την ευκολία παρατήρησης που προκύπτει από την έλλειψη βλάστησης ή τη μέτρια ανάπτυξή της. Οι εν εξελίξει διεργασίες της αποσάθρωσης των παγετώνων και ο σχηματισμός διαφόρων μορφών συσσώρευσης ιζημάτων στο Spitsbergen, αποκάλυψαν ότι η μορφολογία της Πολωνίας έχει παγετώδη προέλευση, βάσει των γενικώς αποδεκτών αρχών των επιστημών της γης (οι ίδιες διαδικασίες, που λειτουργούν υπό τις ίδιες συνθήκες, έχουν το ίδιο αποτέλεσμα καθ ‘όλη την ιστορία της Γης). Παρείχε, επίσης, την αιτιολόγηση για τη θεωρία των πολλαπλών ηπειρωτικών παγετώνων που εισέρχονται στην Πολωνία. Οι πολικές περιοχές σε πολλά μέρη δεν έχουν εξερευνηθεί πλήρως – για τους γεωλόγους και τους γεωμορφολόγους εξακολουθούν να υπάρχουν προοπτικές για περεταίρω ανακαλύψεις. Για όσους εργάζονται σε περιοχές με παγετώνες – μια μεγάλη ευκαιρία για να παρατηρήσουν την εξέλιξη των παγετωδών διαδικασιών και να εργαστούν εντός της παρθένας φύσης.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.