Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Παγοκαλύβα Εσκιμώων-Ιγκλού

Ιγκλού (iglu, aputiak, nuktitut syllabics: ᐃᒡᓗ, “σπίτι”) ονομάζεται το παραδοσιακό καταφύγιο των Εσκιμώων (Inuit) που συναντάται στη Γροιλανδία και στα αρκτικά μέρη της Βόρειας Αμερικής. Είναι μια μικρή, θολωτού σχήματος καλύβα, κατασκευασμένη από κομμάτια πάγου(τούβλα) σκληρού χιονιού. Όταν υπάρχει μια πηγή θερμότητας μέσα στο ιγκλού, τα τοιχώματα τείνουν να λιώνουν και στη συνέχεια να ξαναπαγώνουν για να δημιουργήσουν ένα στρώμα πάγου στους τοίχους ο οποίος στη συνέχεια θα ενισχύσει τη δομή του ιγκλού και θα το κάνει θερμότερο στο εσωτερικό του. Επίσης, τα κενά αέρος που υπάρχουν στο χιόνι λειτουργούν σαν μόνωση. Το χιόνι που χρησιμοποιείται για την κατασκευή των ιγκλού πρέπει να έχει δομική αντοχή ώστε να μπορεί να κόβεται χωρίς να σπάει και στη συνέχεια να στοιβάζεται εύκολα. Οι κύβοι πάγου κόβονται με ένα χειροποίητο μαχαίρι ενώ ένας έμπειρος Εσκιμώος χρειάζεται μόνο μία ώρα για να χτίσει ένα. Ένα ιγκλού παγιδεύει τη θερμότητα του σώματος έτσι ώστε οι άνθρωποι στο εσωτερικό να λειτουργούν ως πηγές θερμότητας, διοχετεύοντας έτσι στην ατμόσφαιρα την ίδια τους την θερμότητα. Έτσι, ακόμη και με θερμοκρασίες τόσο χαμηλές έξω έως -45° C, η θερμοκρασία στο εσωτερικό μπορεί να φτάσει τους +10° C. Επίσης, τα ιγκλού δεν έχουν χαμηλότερα επίπεδα (υπόγεια).

Το εσωτερικό του ιγκλού έχει διαφορετικά επίπεδα (ή είναι κλιμακωτό), όπου το ανώτατο επίπεδο είναι το μέρος όπου οι άνθρωποι κοιμούνται, η μέση είναι εκεί όπου ανάβουν τη φωτιά για να ζεσταθούν, και το κατώτατο επίπεδο είναι στην πραγματικότητα ένα “κρύο φρεάτιο”. Η βασική αρχή είναι ότι όλος ο ψυχρότερος αέρας από το εσωτερικό του ιγκλού-σε όλα τα επίπεδα-τείνει προς τα κάτω και συγκεντρώνεται στον πυθμένα, επιτρέποντας έτσι στα ανώτερα τμήματα να παραμένουν θερμότερα. Μερικές φορές, κατασκευάζεται μια μικρή σήραγγα στην είσοδο για τη μείωση του αέρα και την απώλεια της θερμότητας, όταν ανοίγει η πόρτα. Παραδοσιακά, υπάρχουν τρεις τύποι ιγκλού, καθένας με διαφορετικό μέγεθος και χρησιμοποιείται για διαφορετικούς σκοπούς:

  • Τα μικρότερα – προσωρινά καταφύγια που χρησιμοποιούνται για το κυνήγι, συχνά χτισμένα πάνω σε θαλάσσιους πάγους.
  • Τα μεσαίου μεγέθους – ημιμόνιμα καταφύγια (συνήθως ένα ιγκλού για δύο οικογένειες).
  • Τα μεγαλύτερα – χτισμένα σε ομάδες των δύο, όπου χρησιμοποιούνται για τη διεξαγωγή κοινοτικών γιορτών και παραδοσιακών χορών.

Μερικοί Εσκιμώοι κάνουν μια τρύπα μέσα από τον πάγο στο εσωτερικό του ιγκλού  για να μπορέσουν να ψαρεύουν τα ψάρια μέσα από τα σπίτια τους.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.