Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Βορειοδυτικό πέρασμα

Το Bορειοδυτικό Πέρασμα είναι μια θαλάσσια διαδρομή που συνδέει δύο ωκεανούς, τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό, μέσω του Καναδικού Αρκτικού Αρχιπελάγους. Είναι ένας θαλάσσιος διάδρομος κατά μήκος της βόρειας ακτής της Βόρειας Αμερικής. Για το μεγαλύτερο μέρος της καταγεγραμμένης ιστορίας, το Bορειοδυτικό Πέρασμα ήταν ουσιαστικά αδιάβατο, επικίνδυνο ή ακόμα και θανατηφόρο. Όμως με τον εκσυγχρονισμό των πλοίων και λόγω των αποτελεσμάτων της κλιματικής αλλαγής, ο διάπλους του Καναδικού Αρχιπελάγους από τον κόλπο Baffin μέχρι τη θάλασσα του Μποφόρ έγινε πιο συχνός και πιο εύκολος.

Η αναζήτηση για το Πέρασμα ήταν μία από τις πιο δύσκολες ναυτικές προκλήσεις στον κόσμο. Η διαδρομή βρίσκεται 800 χιλιόμετρα βόρεια του Αρκτικού Κύκλου και απέχει λιγότερο από 1.930 χιλιόμετρα από τον Βόρειο Πόλο.

Το 1845 ο Sir John Franklin ηγήθηκε μιας βρετανικής ομάδας σε μια προσπάθεια να βρει το Πέρασμα. Δεν επέστρεψε κανείς.

Το πέρασμα δεν ήταν δυνατόν να διασχιθεί επιτυχώς μέχρι τον εικοστό αιώνα, όταν το 1903-06 ο Νορβηγός εξερευνητής Roald Amundsen έκανε την πλήρη διάπλευση με το μικρό του πλοίο Gjöa.

Πολλοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι το διαρκές λιώσιμο των πάγων τελικά θα δημιουργήσει έναν εμπορικά βιώσιμο διάδρομο. Εκτιμάται ότι ο πάγος του καλοκαιριού θα εξαφανιστεί πλήρως από το 2031-2100.

Τα πιθανά οφέλη από ένα καθαρό Βορειοδυτικό Πέρασμα είναι σημαντικά καθώς, για παράδειγμα, οι διαδρομές των πλοίων από την Ευρώπη στην ανατολική Ασία θα είναι περί τα 4.000 χιλιόμετρα μικρότερη.

Φωτογραφία: Μια σπάνια γερμανική γλωσσική παραλλαγή του χάρτη των εξερευνήσεών του Cook του κατά μήκος της βορειοδυτικής ακτής της Αμερικής και της βορειοανατολικής ακτής της Ασίας (Πηγή: Wikimedia Commons).

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.