Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Banesë eskimeze

Igloo (iglu, aputiak, nuktitut syllabics: ᐃᒡᓗ, “shtëpi”) është një strehë tradicionale e njerëzve Inuit në Grenlandë dhe pjesë të Arktikut të Amerikës së Veriut. Kjo është një kasolle e vogël me formë kube të bërë nga blloqe të dëborës së trashë. Kur ekziston një burim i nxehtësisë brenda igloos muret kanë tendencë të shkrihen dhe pastaj refreshen për të bërë një shtresë akulli në muret dhe pastaj përforcojnë strukturën e igloos dhe e bëjnë atë më të ngrohtë brenda. xhepat e ajrit në bora veprojnë si izolim. Dëbora e përdorur për igloos duhet të ketë forcë strukturore që të jetë në gjendje të pritet pa u prishur dhe pastaj të jetë i grumbulluar me lehtësi. Kube akulli janë të prera nga një thikë e bërë me dorë; Inuit me përvojë do të kishte nevojë vetëm për një orë për të ndërtuar një. Një igloo kurthe ngrohjen e trupit kështu që njerëzit brenda veprojnë si një furre duke siguruar ngrohjen e tyre. Edhe me temperatura të ulëta si minus 45gradë celcius jashtë, mund të ketë plus 10 gradë celcius brenda.

Gjithashtu,brenda igogut është shtresuar, ose në tarracë, niveli më i lartë është vendi ku njerëzit flenë, në mes është vendi ku është zjarri dhe  zhvillohet puna, dhe niveli i poshtëm në të vërtetë është një “gropë e ftohtë”. Parimi është se të gjitha ajrat më të ftohta nga brenda igloo shkon poshtë nga tarracat dhe mbledh në fund, duke lejuar kështu pjesët e sipërme të qëndrojnë më të ngrohta. Ndonjëherë, një tunel i shkurtër është ndërtuar në hyrje për të zvogëluar erën dhe humbjen e nxehtësisë kur hapet dera. Tradicionalisht ekzistojnë tre lloje të igloos, secila prej një madhësie të ndryshme dhe përdoret për qëllime të ndryshme :

  • Strehimet më të vogla – të përkohshme të përdorura për gjueti, shpesh në akull të detit të hapur;
  • Strehimet e përhershme familjare (zakonisht një për dy familje);
  • Ndërtesa më e madhe e ndërtuar në grupe, përdoret për festat e komunitetit dhe vallet tradicionale.

Disa njerëz të Inuit do të bënin një vrimë përmes akullit brenda kupolës për të qenë në gjendje të peshkonin akullin brenda shtëpive të tyre.

 

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.