Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Spækhugger

Spækhuggeren (Orcinus orca) er den største delfin art i verden. Den kan blive op til 10 m i lang og veje mere end 6 tons. Den ser også anderledes ud end de klassiske delfiner, da det er mere tætbygget og mere robust. Spækhuggeren er nok det mest udbredte dyr i verden og beboer havet rundt om Island. Men historisk har de været mest rigelige, hvor sild samles, fordi dette er deres favoriserede bytte. Andre havpattedyr og fisk er også et bytte for en spækhugger.

Mange spækhuggere i akvarium kan spores deres oprindelse tilbage til Island. Den mest berømte er Keiko, der medvirkede i filmen “Free Willie”. En stor indsats blev foretaget af en amerikansk fond for at forsøge at genetablere Keiko i det vilde på Island. Disse forsøg mislykkedes, og til sidst døde Keiko af influenza i Norge.

Det er uheldigt, at de har fået fællesnavnet “dræberhvaler / Killer whales”, da der ikke er en enkelt dokumenteret sag om et sådant dyr, der angriber eller beskadiger en person i deres naturlige habitat. Så selvom de er apex rovdyr som er kendt for at dræbe og spise fisk, fugle og andre havpattedyr (sæler og hvaler), er de ikke mere et dræberdyr end andre rovdyr. Det er foretrukket at kalde dem “orca”, som mange forskere gør.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.