Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Ο πολωνικός πολικός σταθμός του Stanisław Siedlecki, στο Hornsund

Η Πολωνία, ως ένας από τους υπογράφοντες της Συνθήκης του Σβάλμπαρντ (Spitsbergen), χρησιμοποιεί πλήρως τα δικαιώματά της για τη διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών. Κοντά στην εκβολή των φιόρδ Hornsund, υπάρχει ένας πολικός σταθμός της Πολωνικής Ακαδημίας Επιστημών που ιδρύθηκε το 1957.

Ο πολωνικός πολικός σταθμός Hornsund βρίσκεται κοντά στην ακτή του κόλπου Polar Bear Bay (Νορβηγικά: Isbjørnhamna) στο φιόρδ Hornsund, στο νότιο τμήμα του Σπίτσμπεργκεν και το οποίο είναι το μεγαλύτερο νησί του αρχιπελάγους του Σβάλμπαρντ. Ο σταθμός βρίσκεται στα όρια του Νότιου Εθνικού Πάρκου Σπίτσμπεργκεν, όπου προστατεύεται αυστηρά η μοναδική αρκτική φύση. Η γεωγραφική θέση του σταθμού τον καθιστά ως το βορειότερο πολωνικό ερευνητικό ίδρυμα που λειτουργεί ολόκληρο το χρόνο.

Ο σταθμός στο Hornsund είναι μια σύγχρονη, διεπιστημονική πλατφόρμα, η οποία διεξάγει ερευνητικά έργα που ως στόχο έχουν τη βέλτιστη κατανόησης της λειτουργίας του αρκτικού φυσικού συστήματος και τις αλλαγές που υφίσταται. Ο σταθμός ανήκει στο διεθνές δίκτυο ερευνητικών παρατηρητηρίων. Η παρακολούθηση πραγματοποιείται καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους και τα αποτελέσματα των μετρήσεων προστίθενται στις διεθνείς βάσεις δεδομένων.

Τον σταθμό χειρίζονται περίπου 10 υπάλληλοι οι οποίοι διαμένουν σε αυτόν όλο το χρόνο. Την άνοιξη και το καλοκαίρι, ερευνητικά έργα διεξάγονται από επιστήμονες που προέρχονται από διάφορα ξένα και εγχώρια ερευνητικά ιδρύματα και τα οποία εκπροσωπούν διάφορα επιστημονικά πεδία.

Εκτός από το κτίριο στέγασης με τα εργαστήρια, υπάρχει επίσης ένα επισκευαστικό εργαστήριο με αδρανή υλικά, γκαράζ, υπόστεγα αεροσκαφών και πλωτού εξοπλισμού, αποθήκες και εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων. Επίσης, ορισμένες από τις κοντινές καλύβες των κυνηγών χρησιμοποιούνται ως βάσεις πεδίου και συντηρούνται από τους Πολωνούς με συγκεκριμένη άδεια και σε συνεργασία με τον κυβερνήτη του Σβάλμπαρντ.

Hornsund – by Tomasz Wawrzyniak

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.