Chira polară
Chira arctică (Sterna paradisea) e o pasăre de dimensiuni medii, suplă, albă cu cap negru profund bifurcat, cu coada lungă şi aripi albe cu puţin negru la vârf, bine cunoscută pentru migrația anuală lungă. Călătoria ei din ținuturile arctice până în ținuturile Antarcticii poate acoperi probabil 40.000 Km (2500 mile) şi este cea mai îndepărtată călătorie anuală a oricărei păsări. Păsările supraviețuiesc călătoriei lungi, scufundându-se la suprafața mării pentru a prinde peşte şi alte alimemte (nevertebrate) în timp ce călătoresc.
Îşi face adăpost o dată la trei ani (în funcție de ciclul de împerechere); odată ce a terminat de făcut adăpostul, se înalță în văzduh pentru o altă lungă migrație sudică. Chira arctică se reproduce constant și continuu pe toată suprafața globului.
Chirele arctice pot trăi de la 15 la 30 de ani, bătând toate recordurile de longevitate; chira poate zbura până la 3.000.000 Km. În timpul unei vieți, parcurge echivalentul a 4 călătorii dus-întors de la Pământ la Lună.