Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Terna e Artikut

Terna e Arktikut (Sterna paradisea) është një zog i mesëm, i hollë i bardhë me koke të zeze, me bisht të thellë, me bisht të gjatë dhe me krahë të bardhë me disa errësira në maja, të njohura për migrimin e gjatë vjetor. Udhëtimi i saj nga bazat  e saj të Arktikut në bazat e saj të dimrit të Antarktidës mund të mbulojnë ndoshta 40,000 km (25,000 mi) dhe është udha më e madhe vjetore e çdo zogu. Zogjtë mbijetojnë në udhëtimin e madh duke u zhytur në sipërfaqen e detit për të kapur peshk dhe ushqime të tjera (jovertebrore), ndërsa ato udhetojne. Zhduket një herë çdo një deri në tre vjet (në varësi të ciklit të saj të shumimit); sapo të ketë mbaruar fjetja, ata ngrihen  në qiell për një tjetër migrim të gjatë në jug. Terreni i Arktikut ka një shpërndarje të vazhdueshme mbarështuese në mbarë botën.

 

Ternat e Arktikut mund të jetojnë për 15 deri në 30 vjet, që do të thotë që Ternat mbajne rrekordin  per fluturimin deri në 3 000 000 kilometra gjatë jetës së tij, ekuivalenti i përafërt i katër udhëtimeve të rrumbullakëta në hënë.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.