Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Stalactita subacvatică

Este un țurțure subacvatic, un tub gol de gheață, asemănătoare cu o stalactită de gheață, care coboară spre fundul mării. Stalactitele subacvatice se formează datorită particularităților apei foarte reci a oceanului, astfel încât acestea sunt prezente în mediile extrem de reci ale oceanelor din Arctica și Antarctica.

Când gheața mării se formează în Arctica și Antarctica, impuritățile, cum ar fi sarea, sunt forțate să iasă din cristale, motiv pentru care gheața rezultată din apa de mare nu este la fel de sărată ca apa din care se formează; stalactitele subacvatice se formează în jurul curenților de saramură rece respinse de gheața ce se formează. Saramura în sine este mai rece decât punctul de îngheț al apei mării, întrucât apa sărată îngheață la temperaturi mai scăzute. Prin osmoză – apa este atrasă de saramură. Dar saramura este atât de rece încât apa îngheață, formând un tub de gheață descendent.

În cele din urmă, tubul atinge fundul mării și înghețul se extinde spre exterior, ucigând totul în calea sa (de aceea se mai numește „degetul morții”).

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.