Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Brinicle

“Zhytje nënujore”, një tub i zbrazët me akull, që i ngjan stalaktitit të akullt, duke përparuar poshtë drejt shtratit të detit. “Zhytje nënujore” formohen për shkak të veçantive të ujit të oqeanit super të ftohtë, kështu që formohen në mjediset jashtëzakonisht të ftohta oqeanike të Arktikut dhe Antarktidës.

Kur akulli i detit zhvillohet në Arktik dhe në Antarktik, papastërtitë si kripa janë të detyruara të dalin nga kristalet, prandaj akulli i krijuar nga uji i detit nuk është aq i kripur sa uji nga i cili është formuar; brinjëra formohen rreth lumenjve me të shëllirë të ftohtë të refuzuar nga akulli i detit në rritje. Shëllira vetë është më e ftohtë se pika e ngrirjes së ujit të detit, pasi që uji i pasur me kripë ngrin në temperatura të ulëta.

Via osmozis – uji tërhiqet nga shëllira. Por shëllira është aq e ftohtë që uji ngrin, duke formuar një tub zbritës akulli.

Përfundimisht, tubi prek pjesën e poshtme dhe kjo prekje ngrirëse shtrihet jashtë, duke vrarë diçka në rrugën e saj, gjithcka ngrin… (kjo është arsyeja pse quhet edhe “gishti i vdekjes”).

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.