Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Bruce Gordon dhe ariu i tij polar

Bruce Gordon ishte një marinar që u largua nga Aberdeen, Skoci në 1757 në bordin e Anne Forbes (gjuetar balenash). Anija, e udhëhequr nga një kapiten i dehur, u shkatërrua mes dy ajsbergut diku në mes të Grenlandës dhe Kepit të Veriut.

Gordoni ishte i vetmi që mbijetoi, me vetëm një Bibël xhepi. Për fat të mirë, një ditë pas katastrofës, anija u rishfaq disi larg dhe u fut me kokë, në akull. Gordon arriti të merrte disa ushqime, pije alkoolike dhe mjete nga rrënojat. Ai u sulmua nga një ari i madh polar, por arriti të mbrojë veten me një thikë. Por nëna u pasua nga këlyshja e saj femër. Gordonit i erdhi keq për të dhe vendosi ta mbajë atë. Ai ushqeu Nancy (emri që i dha asaj) me dhjamë balenë, e mësoi atë për të peshkuar për të, dhe ta për ta mbrojtur atë nga arinjtë e tjerë.

Ai mbijetoi gjashtë vjet duke jetuar në një rrënojë të përmbysur, me Nancyin si shoqëruesin e tij të vetëm. Përfundimisht, liqeni i akullit të Gordonit u zhvendos në bregun verior të Grenlandës, dhe ai u takua me një fis të vendasve. Dyfishtë, jetonin me fshatarët për disa muaj. Me kalimin e kohës, megjithatë, Nancy u bë i pakënaqur me jetën fisnore. Kjo është kur ai e la atë të egër. Gordon vendosi të marrë një shans; Gordoni mori një lundër në kërkim të një anijeje. Ai voziti derisa ai gati u rrëzua. Ai më në fund kapi anijen – Brieli i Amsterdamit – dhe u mor në bordin.

Ai ishte larg për 7 vjet dhe 1 muaj. Pas kthimit të tij, ai përfundimisht u ngrit në nivel të lartë në komunitetin e tij, një figurë e respektuar nga të gjithë.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.