Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Permafrostul

Permafrostul este un strat de sol – sol, roci, material organic – care se mențin la o temperatură constantă de 0 ° C sau mai mică pe o perioadă mai lungă de timp, adică cel puțin doi ani. Gheața constituie o parte esențială a criosferei terestre.

În regiunile emisferei de nord, unde există permafrostul, acesta constituie aprox. 25% (23 milioane km²) din suprafață. Grosimea permafrostului variază de la mai puțin de 1 m până la peste 1500 m. Cea mai mare parte a permafrostului existent în ziua de azi s-a format în perioadele glaciare reci și a supravețuit perioadelor interglaciare mai calde, inclusiv Holocen (epoca geologică, care a început în urmă cu aproximativ 11 700 ani și). Unele fragmente de permafrost relativ mici (de la 30 până la 70 de metri grosime) s-au format în a doua parte a Holocenului (ultimii 6000 de ani), iar unele, relative recente, în, așa-numita perioadă a Epocii Mici Glaciare (acum 400 000 -150 000 ani).

Permafrostul poate fi găsit atât pe uscat, cât și pe fundul mării (permafrost submarin). Pe uscat temperatura permafrostului este de aproximativ -5 ° C. Permafrostul în munți, pe latitudinile geografice medii și joase a munților, este mai cald, iar distribuția sa este strâns legată cu formarea terenului. Permafrostul submarin menține temperatura apropiată de 0 ° C și implică zone semnificative ale platoului continental arctic – în zona mai largă decât raza continentelor, cuprinde terenuri, care au fost o parte a continentului în perioadele glaciare.

Datorită conținutului ridicat de carbon în permafrost, dezghețarea acestuia contribuie la eliberarea de gaze cu efect de seră: dioxidul de carbon (CO2) și metanul (CH4) în atmosferă (mai mult despre acest subiect: ciclul carbonului legat de permafrost).

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.