Lundefugl
Lundefugl (Fratercula arctica) er en fugleart de fleste vet hvordan ser ut. Den har et litt komisk utseende med sitt store og fargerike papegøyenebb, røde og svarte tegninger rundt øynene, og lysende oransje føtter. Unge fugler mangler fargeprakten på nebbet. Lundefuglen har også en velkjent lyd, et dypt «arrr-uh» som sendes ut nesten uten stans fra hekkekolonien.
Lundefugler lever i og rundt Nord-Atlanteren. Om vinteren sprer de seg over det åpne hav og kommer så langt sør som Azorene og Kanariøyene. Over halvparten av bestanden hekker på Island, et sted mellom 3 – 4 millioner par hvert år.
En lundefugl bruker mesteparten av sitt liv på vannet, og er på land bare for å ruge fram og fø opp én kylling hvert år. De er vanligvis monogame, dvs. at de holder seg til samme partner år etter år. Selv om et par kan skilles ad vinterstid finner de tilbake til hverandre når de ankommer hekkekolonien igjen på våren.
Som de andre fuglene i alkefamilien svømmer lundefuglene godt under vann, og kan dykke til dybder på rundt 60 meter. Men kroppene deres, som minner litt om pingviner, er klumpete i luften.
Lundefugler spiser småfisk – særlig sild. Den har en ruglete tunge som den bruker til å holde fast fisk den allerede har fanget, mens den åpner nebbet for å fange mer fisk før de drar tilbake til reiret. Den gjennomsnittlige fangsten er rundt 10 fisk per tur, men det er sett lundefugl med 60 fisk på en gang!