Полярна мечка

Описание

Полярната мечка (лат. Наименование: Ursus maritimus) живее в Арктика извън Арктическия кръг,  в Канада, Аляска, Гренландия, Русия и в районите, покрити от морски лед около Северния полюс. Тя не изпада в хибернизация  през зимата, и остава в зоните с морски лед, което и помага да се премести от едно място на друго и да намира прехрана.  През лятото, когато областите на ледовете на Арктика се свиват, те остават в крайбрежната зона. Мъжките могат да тежат до 700 кг, женските са по-леки и тежат до 350 килограма.
След периода на чифтосване през април и май, малките се раждат в снежна покривка през декември и януари. През пролетта напускат приюта и остават с майка си за около. 2 години.

Семейство нмечки

Това включва, наред с другото, главно месоядна полярна мечка, тревопасна гигантска панда и кафява мечка, която яде месо, както и растителна храна. Еволюционните поредици от полярни и кафяви мечки, разделени преди 5000 000 години, когато климатът отново започна да се охлажда, а популацията от кафяви мечки остава в по-на север.

Начини за адаптиране към арктическия климат

Арктическият климат с дълга и студена зима, и феноменът на полярната нощ , принуждават полярните мечки да развиват специални особености, които им помагат да оцелеят. Чудесното усещане за миризма и дългите вратове  с тесни глави,  ги правят по-лесни за лов на тюлени, скрити под лед. Широките лапи, покрити с козина и нокти, извити по специален начин, им помагат да не потъват в снега или да се плъзгат по леда. Резервите на мазнини им помагат, когато гладуват в продължение на няколко месеца поради недостатъчна храна и липсата на морски лед, който предотвратява ловът на тюлени.

Заплахи и защита

Замърсяването, ловът, човешката икономическа дейност (например проучването на нефта), както и прогресивното топене на морския лед в Арктика са реални заплахи за полярните мечки. През 1973 г. Канада, Дания, Норвегия, Съветският съюз и Съединените щати подписват Международното споразумение за опазване на полярните мечки.

В момента се извършват много дейности за защита на този вид.

Интересни факти

Учени, работещи в Норвежкия полярен институт,заедно  с активистите на WWF, проследяват полярните мечки в района на архипелага Свалбард. Те използват специални яки за проследяване на GSP-устройства, които са прикрепени към вратовете на животните.
Също така полските учени, работещи на полската станция Hornsund на Шпитцберг,  всяка година правят статистически данни за посещения на полярни мечки в близост до станцията.

Interesting facts about polar bears (author: Dagmara Bożek-Andryszczak, polar bear image: www.freepic.com)

Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.