Isbjørn

Beskrivelse

Isbjørn (Ursus maritimus) lever i det Arktiske område indenfor polarcirklen i Canada, Alaska, Grønland, Rusland og i områder ved Nordpolen der er dækket af havis. Isbjørnen går ikke i dvale om vinteren, den bor i områder med havis, hvilket gør det lettere for den at bevæge sig fra område til område for at jage sæler, for det meste ring- og remmesæler. Isbjørnen holder sig til kystzonen, når området med havis bliver mindre hen over sommeren. Hannerne vejer op til 700 kg, og hunnerne vejer det halve, op til 350 kg. 

Efter parringssæsonen i april og maj, fødes ungerne i december og januar, mens der ligger meget sne. Ungerne forlader hulerne om foråret og er sammen med deres mor i omkring 2 år.

Bjørnefamilien

Bjørnefamilien består blandt andre, hovedsageligt af den kødædende isbjørn, den planteædende kæmpe panda og den brune bjørn, som både spiser planter og kød. Stamtræet for isbjørnen og brunbjørnen adskiltes for 5000 år siden, da klimaet begyndte at blive koldt igen og bestanden af brunbjørne forblev i den sydligere del.

Måder at tilpasse sig til det arktiske klima

Det arktiske klima består af lange kolde vintre med polarnat, som har tvunget isbjørnen til at udvikle særlige egenskaber, der hjælper den med at overleve. Den har en meget stærk lugtesans, lang hals med smalt hoved, der gør at den nemmere kan jage sæler, der gemmer sig under isen. Den har store poter dækket af pels og kløerne er formede på en bestemt måde, således de ikke synker ned i sneen eller glider på isen. Den tærer på sine fedtdepoter i perioder, hvor det ikke er nemt at skaffe føde på grund af manglende havis, som gør det svært at jage sæler.

Trusler og beskyttelse

Forurening, jagt, økonomiske menneskelige aktiviteter (f.eks. olieefterforskning), og den progressive smeltning af havis i Arktisk er reelle trusler for isbjørnen. I 1973 underskrev Canada, Danmark, Norge, Sovjet Unionen og USA en kontrakt kaldet ”International Agreement on the Conservation of Polar Bears”.

I øjeblikket bliver der gjort et stort arbejde for at beskytte isbjørnen.

Interessante fakta

Forskere ved det Norske Polar Institut, der arbejder med aktivister hos WWF organisationen følger isbjørnens færden på øgruppen Svalbard. De bruger GPS sporings halsbånd, der er fastgjort til isbjørnens hals.

Derudover registrerer polske forskere på den polske polarstation i Hornsund på Spitsbergen, isbjørne i nærheden af stationen, hvilket der laves statistik på årligt.

 

 

Interesting facts about polar bears (author: Dagmara Bożek-Andryszczak, polar bear image: www.freepic.com)

Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.