Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Ari polar

Përshkrim

Ari polar (Ursus maritimus) jeton në Arktik përtej Rrethës Arktike në Kanada, Alaska, Grenlandë, Rusi dhe në zonat e mbuluara nga akulli i detit rreth Polin e Veriut. Ajo nuk hibernatesh gjatë dimrit dhe qëndron në zonat me akull detar, që e ndihmon atë të lëvizë nga një vend në tjetrin dhe të gjuetisë për vulat, kryesisht të rrethuara dhe mjekra. Gjatë verës, kur sipërfaqet e akullit të Arktikut po zvogëlohen, qëndrojnë në zonën bregdetare. Meshkujt mund të peshojnë deri në 700 kg, femrat janë më të lehta dhe peshojnë deri në 350 kg.

Pas sezonit të riprodhimit në prill dhe maj, këlyshët lindin në një shpellë dëbore në dhjetor dhe janar. Në pranverë ata largohen nga strehimi, dhe qëndrojnë me nënën e tyre për rreth. 2 vjet.

Mbaj familjen

Ai përfshin, ndër të tjera, kryesisht ari polar mishngrënës, panda gjigante herbivore dhe ariu i gjelbër, i cili ha mish dhe ushqim bimore. Linjat evolucionare të një arme polare dhe kafe të ndara 5000.000 vjet më parë , kur klima filloi të freskisë përsëri, dhe popullsia e arinjve kafe mbeten në zonat në veri.

Mënyrat e përshtatjes ndaj klimës Arktik

Klima e Arktikut me dimër të gjatë dhe të ftohtë dhe fenomeni i natës polare i detyroi arinët polare të zhvillojnë veçori të veçanta që i ndihmojnë ata të mbijetojnë. Ndjenja e madhe e erërave dhe qafës së gjatë me kokë të ngushtë i bëjnë ato më të lehta për të ndjekur vula të fshehura nën akull. Krahët e gjera të mbuluara me lesh dhe kthetrat e lakuara në një mënyrë të veçantë i ndihmojnë ata që të mos zhyten në dëborë, ose të kalojnë në akull. Rezervat e yndyrës i ndihmojnë ata gjatë agjërimit për disa muaj për shkak të mungesës së ushqimit të mjaftueshëm dhe mungesës së akullit të detit që pengon gjuetinë e vulave.

Kërcënimet dhe mbrojtja

Ndotja, gjuetia, aktivitetet ekonomike njerëzore (p.sh. eksplorimi i naftës), si dhe shkrirja progresive e akullit të detit në Arktik janë kërcënime reale për arinjtë polare. Në 1973 Kanadaja, Danimarka, Norvegjia, Bashkimi Sovjetik dhe Shtetet e Bashkuara nënshkruan Marrëveshjen Ndërkombëtare për Ruajtjen e Arijeve Polare.

Aktualisht, shumë aktivitete janë kryer për të mbrojtur këtë specie.

Fakte interesante

Shkencëtarët që punojnë në Institutin Polar Norvegjez me aktivistët e organizimit të WWF ndjekin gjurmët polare në rajonin e arkipelagut Svalbard. Ata përdorin collars veçanta ndjekja GSP, të cilat janë të bashkangjitur në qafë kafshëve .

Gjithashtu shkencëtarët polakë që punojnë në Stacionin polar polak Hornsund në Spitsbergen çdo vit bëjnë statistika për vizitat e arinjve polare në afërsi të stacionit.

 

 

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.