Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Ariu i murrmë

Ariu i murrmë (Ursus arctos) është ariu më i shpërndarë i familjes së ariut (Ursidae) në planetin tonë.

Mund të dallohen dy lloje të ndryshme:

  • në Evropë ne kemi Ariu i Kafazit (Ursus arctos arctos) dhe
  • në Amerikën Veriore është Ariu i Thinjur – i Kafazit (Ursus arctos horribilis).

Ato ndryshojnë në përmasa dhe sjellje. Ndërsa Ariu i Thinjur ka tendencë të jetë më i madh dhe më agresiv edhe ndaj njerëzve, Ariu i Kafazit euroaziatik zakonisht është më i vogël se sa Ariu i Thinjur dhe gjithashtu shumë më i trembur, i pakapshëm dhe i shmangur kontaktit me njerëzit.

Ariu i murrmë mban një rol të rëndësishëm në kërkimin dhe konservimin e kafshëve të egra, si specie ombrellë (Umbrella species), lloje kryesore të gurëve dhe lloje treguesish.

Foto: Alexander Kopatz

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.