Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Argjentia arktike

Argjentia arktike është krijimi i shhtresave të mjegullta kafe të dukshme mbi horizontin.

Ky fenomen ndodh rregullisht në pranverë në lartësi të larta (mbi 70°N).

Kjo është rezultat i transportit të pikave të prodhuara nga vullkanet, stuhitë e pluhurit dhe ndotjet antropogjene nga jashtë Arktikut – kryesisht nga Evropa, Azia dhe Amerika e Veriut.

Ndryshe nga smogu i rregullt në latitudes (gjerësi) më të ulët, Argjentia arktike zgjat shumë më gjatë, deri në javë. Grimcat që bien në sipërfaqen e akullit dhe të dëborës shkaktojnë një kthesë pozitive (feedback); ajo rezulton me uljen e reflektimit të dritës nga sipërfaqja dhe rritjen e bilancit të energjisë. Ndër të tjera, për këtë arsye, ndryshimi i klimës në Arktik ka qenë jashtëzakonisht i shpejtë në vitet e fundit.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.