Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Староседелци

Староседелци или домородци се потомци на оние луѓе кои живееле во некоја земја или географски регион во времето кога пристигнале луѓе од различни култури или етнички потекло. Новите народи што пристигнале подоцна станале доминантни преку освојување, окупација, градење на населби или други начини.

Староседелците имаат силни врски со териториите и околните природни ресурси, посебен јазик, култура и верувања.

Најмалку 370 милиони луѓе кои живеат во 90 земји ширум светот се сметаат за домородци.

Староседелците на Арктикот се околу 10% од вкупното население во областа (околу 400 000). Постојат над 40 различни етнички групи, вклучувајќи ги Лапонците, кои живеат во одредени области на Финска, Шведска, Норвешка и Северозападна Русија, Ненците,   Хантите,  Евенките  и Чукчите во Русија, Алеутите, Јупиците и Инуитите (Iñupiat) на Алјаска, Инуитите  (Inuvialuit) во Канада и Инуитите (Kalaallit) во Гренланд.  Фотографија: семејство на Лапонци.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.