Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Njerëz Indigjenë

Njerëzit vendas të Arktik-ut janë pasardhës të atyre që banonin në një vend apo rajon gjeografik në kohën kur erdhën njerëz nga kultura të ndryshme ose origjina etnike.

Ardhjet e reja më vonë u bënë dominante nëpërmjet pushtimit, zaptimit, kolonizimit ose mjeteve të tjera.

Njerëzit vendas kanë lidhje të forta me territoret dhe burimet natyrore përreth, me gjuhë, kulturë dhe bindje të dallueshme.

Së paku 370 milionë njerëz që jetojnë në 90 vende të botës, konsiderohen të jenë indigjene.

Njerëzit indigjenë e Arktik-ut janë rreth 10% të popullsisë së përgjithshme në zonë (rreth 400 000 njerëz)

Ekzistojnë mbi 40 grupe etnike të ndryshme, duke përfshirë: Saami në zonat rrethuese të Finlandës, Suedisë, Norvegjisë dhe Rusisë Veriperëndimore, Nenets, Khanty, Evenk dhe Chukchi në Rusi, Aleut, Yupik dhe Inuit (Iñupiat) në Alaskë, Inuit (Inuvialuit) në Kanada dhe Inuit (Kalaallit) në Grenlandë.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.