Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Nilas

Nilas – ose “akulli i ri” është një nga fazat fillestare të formimit të akullit të detit, kryesisht në ujërat e qetë.

Është një fletë akulli e vazhdueshme, e hollë (më pak se 10 centimetra), kore elastike me sipërfaqe të zbehtë dhe të errët, duke u bërë më e lehtë kur bëhet e trashë.

Nilas zhvillohet nga rritja vijuese e rënies së borës ose ujrave.

Faqet e holla të akullit rrëshqitjasin mbi njëri-tjetrin dhe formojnë barkat me akull më të trashë.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.