Alkekonge
Alkekongen er en sort-hvit fugl, som vanligvis bor i store kolonier (med flere hundre tusen fugl) i kystnære habitat ved arktiske hav. Bestanden er anslått til å være over 37 millioner hekkende par. Alkekongen er monogam, og danner par for livet ut. Den returnerer for å hekke i de samme koloniene hver vår, og helst vil de ha akkurat den samme plassen i kolonien.
Alkekongen har relativt korte vinger, som er en tilpasning som hjelper dem å dykke. De flyr med raske bevegelser, eller bruker glideflukt. Den er rundt 20 cm lang, og veier opp mot 200 gram. Hann og hunn ser like ut.
Hunnen legger ett stort egg, som kan være opptil 30% av hunnens egen kroppsvekt. Kyllingen blir tatt vare på til den lærer å fly, som er omtrent en måned. Et foreldrepar deler pliktene likt. Hver dag drar fuglene til fôringsområder i det åpne havet 5-15 ganger om dagen. Alkekongen kan noen ganger reise så langt som 100-150 km på disse turene. Den spiser hovedsakelig dyreplankton, kan dykke til en dybde på 30-50 meter og holde seg under vann i opptil 45 sekunder.
Alkekongens avføring spiller en svært viktig rolle i sirkulasjonen av organisk materiale i det kystnære tundraøkosystemet. Den er også byttedyr for polarrev og rovfugl. Den eldste kjente alkekongen ble rundt 16 år gammel.