Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Nyja e vogël

Taksonomia

  • Rendi: Charadriliformes (Charadriliformes)
  • Familja: Alcides (Alcidae)
  • Gjinia: Auk
  • Specie: Pak hap; Dovekie

Përshkrim

Nyja e vogël është një specie endemike e zogjve, habitati kryesor i të cilit është Pellgu Arktik, ku zakonisht jeton në koloni të mëdha.

Kafsha është një nga speciet më të bollshme të zogjve në botë; popullata vlerësohet të jetë mbi 37 milionë çifte mbarështuese.

Nyja e vogël ndodhet në zonat bregdetare të ishujve në Oqeanin Arktik dhe nën-detin Arktik, me popullsi të madhe që jetojnë në Atlantikun e Veriut. Ajo ha kryesisht zooplankton detare dhe mund të zhyten në një thellësi prej 30-50 metrash.

Dhelprat Arktike dhe zogjtë e pre, të tilla si gull glabrous janë grabitqarët natyrorë të hirit të vogël.

  • gjatësia: 20 cm
  • Pesha: 160-200 g
  • krahët e krahëve: 40 cm

Ngjyrosje: nuk ka dimorfizëm seksual të shënuar, ngjyrat e pendës janë të zeza dhe të bardha.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.