Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Ny-Ålesund

Ny-Ålesund është një vendndodhje shkencore e vendosur në lokalitetin e Kongsfjorden (King’s Bay), në Tokën Oskar II, në pjesën veriore të Spitsbergen. Është e banuar gjatë gjithë vitit. Në verë, gjatë sezonit kryesor të vëzhgimeve shkencore, këtu jetojnë rreth 130 njerëz, kryesisht studiues të Arktikut. Gjatë dimrit mbeten vetëm rreth 30 njerëz, të cilët kryejnë kërkime dimërore dhe mirëmbajtjen e qytetit dhe infrastrukturën e saj.
Ny-Ålesund u themelua nga kompania mbretërore norvegjeze Bay Coal në vitin 1916, si një qytet minierash qymyri.

Në këtë kohë pothuajse i gjithë qymyri në botë u konsumua nga perandoritë e angazhuara në Luftën e Parë Botërore.

Prandaj, për Norvegjinë neutrale një postë e tillë e largët ishte një ndërmarrje fitimprurëse. 200 njerëz banonin në qytet gjatë viteve të operacioneve minerare.

Spitali, shkolla, hotelet dhe restoranti ishin të pranishëm.

Në vitin 1962 një aksident tragjik vrau 21 minatorë. Pas kësaj, qeveria norvegjeze vendosi të mbyllë aktivitetin minerar në Ny-Ålesund.
Tashmë në vitin 1964 Ny-Ålesund filloi t’i shërbente qëllimeve shkencore, pasi një gjeofizik gjerman kaloi një dimër atje. Një stacionin marrës të të dhënave satelitore në vitin 1970 u instalua dhe që nga viti 1989, kur u krijua lidhje e rregullt ajrore me Longyearbyen, janë ndërtuar stacione shkencore ndërkombëtare. King’s Bay Coal Company, operatori i vendbanimit, ka përshtatur disa prej shtëpive të përdorura më parë nga minatorët dhe peshkatarët për banorët e rinj, si dhe për muzetë që ruajnë një pjesë të kulturës dhe atmosferës së vjetër. Ndërtesa të reja dhe moderne gjithashtu janë ndërtuar. Aktualisht Ny-Ålesund ka 17 objekte shkencore, që i përkasin 10 vendeve të ndryshme. Shumica e tyre fokusojnë kërkimet e tyre në shkencat e tokës, biologjinë ose astronominë. Përveç kësaj,
Ny-Ålesund është zgjidhja më veriore e banuar përgjithmonë në botë.

Një pamje e Ny-Ålesund. Foto: Julian Podgórski.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.