Ny-Ålesund
Ny-Ålesund er en bosetning som ligger i Kongsfjorden på den nordlige delen av Spitsbergen. Den er den nordligste permanent bebodde sivile bosetningen i verden. Stedet er bebodd hele året. På sommeren bor det rundt 130 personer der, hovedsakelig forskere innnen arktiske studier. Om vinteren er det bare rundt 30 personer der, som dels forsker og dels driver vedlikehold av bosetningens infrastruktur.
Ny-Ålesund ble grunnlagt som en gruveby av det private selskapet Kings Bay Coal Company AS i 1916, og senere overført til staten (1933). På denne tiden ble nesten all kull i verden brukt av imperier som var engasjert i første verdenskrig. For krigsnøytrale Norge var en slik ekstern utpost et lønnsomt foretak. 200 personer bodde der i de mest aktive årene. Stedet hadde sykehus, skole, hotell og restaurant. I 1962 døde 21 gruvearbeidere i en ulykke, og den norske regjeringen besluttet å stenge gruvedriften.
Allerede i 1964 begynte Ny-Ålesund å tjene vitenskapelige formål, da en tysk geofysiker tilbrakte en vinter der. I dag består stedet av gamle og nye bygninger, samt for museer som opprettholder noe av den gamle kulturen og atmosfæren. Ny-Ålesund huser for tiden hele 17 vitenskapelige fasiliteter, som tilhører 10 forskjellige land. De fleste av dem fokuserer sin forskning på geovitenskap, biologi eller astronomi. I tillegg gjester enkelte forskere stedet for å utføre målinger av det arktiske miljøet.
Ny-Ålesund, foto: Julian Podgórski.