Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Albedo

Albedo është një masë e reflektimit të sipërfaqes; në rastin e Tokës, kjo tregon se sa rrezet e diellit (energjia) reflektohen në hapësirë – është një raport i rrezatimit që reflektohet në rrezatimin e marrë nga një sipërfaqe. Albedo ka një efekt ftohës. Kjo varet kryesisht nga ngjyra e sipërfaqes (sipërfaqet me ngjyrë të errët thithin më shumë energji sesa sipërfaqet me ngjyra të lehta, për shembull sipërfaqja e ujit ka albedo më të ulët se akulli i detit).

Shkencëtarët e bazuar në Universitetin e Kalifornisë, San Diego, kanë analizuar të dhënat satelitore Arktik nga viti 1979 deri në vitin 2011 dhe kanë gjetur se nivelet mesatare të albedos ne Arktik janë ulur nga 52 në 48 përqind që nga viti 1979, për shkak të rënies së akullit të detit Arktik.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.