Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Alveolë

  • Një alveol është një strukturë në mushkëri që na ndihmon frymëmarrjen.
  • Ajo është formuar shumë si një tullumbace, me një zgavër të brendshme.

Mushkëritë kanë miliona si këto alveola.

Eshtë fundi i aparatit tonë të frymëmarrjes dhe vendi ku oksigjeni transportohet nga ajri që marrim frymë në sistemin tonë të gjakut (dhe më vonë, dioksidi i karbonit që lirohet nga gjaku ynë në ajër).

The alveoli of the lungs help us transport oxygen and carbon dioxide between our blood and the air. Photo: Elmirwikipedia, via Wikimedia Commons

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.