Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Aurora në formë ovale

Aurora në formë ovale përcakton gamën e dritave polare. Është një rrip rreth poleve magnetike të Tokës. Gjerësia e saj ndryshon në varësi të motit të ashtuquajtur të hapësirës. Gjatë periudhave të aktivitetit të ulët diellor po bëhet i ngushtë dhe po zgjerohet kur ka një rritje të emetimit të grimcave të erës diellore.

Gjendja e tanishme e aurorës në formë ovale në hemisferat veriore dhe jugore mund të vërehet nëpërmjet seksioni OVATION Auroral Forecast në faqen e internetit www.spaceweatherlive.com.

Photo: Auroral oval in the southern hemisphere, source: https://www.spaceweatherlive.com/en/auroral-activity/auroral-oval.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.