Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Aurora (Dritat Veriore/Jugore, Dritat Polare)

Një aurora është emetimi i dritës i shkaktuar nga përplasjet e grimcave shumë energjike dhe të ngarkuara me origjinë nga plazma e emetuar nga dielli (era diellore) me gazërat në pjesën e atmosferës së Tokës të quajtur termosferë.

Gazet e ndryshme lëshojnë frekuenca të ndryshme të valëve elektromagnetike (ose ngjyrave të dritës), kështu që ngjyrat e dukshme gjatë aktivitetit të Aurora-s përcaktohen nga përbërja kimike e atmosferës në lartësitë ku ndodhin goditjet.

Midis 100 dhe 200 km lartësi, ku shumica e Aurora-ve ndodhin, përbërësit kryesorë të atmosferës janë oksigjeni atomik (O) dhe azoti molekular (N2), me përqindjet e çdo gazi të ndryshëm në varësi të lartësisë.

Oksigjeni atomik, i cili është më i bollshmi në lartësi mbi 150 km, lëshon kryesisht ngjyrat e gjelbra dhe të kuqe kur ajo bie ndesh me grimcat e ngarkuara.

Azoti molekular, i cili është më i bollshëm në lartësi nën 150 km, është përgjegjës për emetimet e ngjyrave të kuqe, blu dhe vjollce.

Për më tepër, ndërveprimet midis atomeve të oksigjenit dhe azotit rritin emetimet e ngjyrave të gjelbra.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.