Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Dëbora shalqi

Megjithë temperaturat afër zeros, aciditetin, rrezatimin diellor dhe vlerën minimale ushqyese, mbi 60 lloje algash shfaqen në dëborë. Llojet më të zakonshme të algave të borës janë Chlamydomonas nivalis, të cilat kane
ngjyrat e kuqe ose rozë. Ky fenomen quhet “bora e shalqi” ose “bora e gjakut”. “Dëbora shalqi” formohet kur dielli veror nxehet dhe shkrin mbetjet e dimrit. Thuhet se aroma e saj gjithashtu eshte pak e ëmbël, pak
si shalqi.

Kur algat – në mënyrë tipike organizmat e gjelbër – marrin shumë diell, ata prodhojnë një lloj natyral të shndritjes së diellit (karotenoide të ndritshme të kuqe) që ngjyrojnë shpatet roze dhe të kuqe. Shtimi i ngjyrës në sipërfaqe e errëson dëborën, duke e lejuar atë të nxehet më shpejt dhe të shkrihet më shpejt. Alga ndryshon borën albedo, duke shkaktuar rënie prej 13% gjatë rrjedhës së një sezoni të shkrirjes në Arktik, në krahasim me borë të pastër, dmth dëborë të errët do të thithin shumë më shumë dritë; mund të shkaktojë një kthesë pozitive (më shumë shkrirje të dëborës, më shumë lule të algave, sipërfaqe më të errët, albedo ulur, temperaturë më të lartë, shkrirje më të madhe të borës).

Foto: Piotr Andryszczak, afër stacionit polar polak (Gangpasset).

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.