Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Dekomposuesit

Dekompozuesit e kthejnë materialin e vdekur organik në forma që mund të absorbohen dhe të bëhen në materiale të reja të gjalla nga prodhuesit kryesorë. Decomposers kanë një rol thelbësor në Tokë. Pa ata, shumica e lëndëve ushqyese do të humbasin. Të paktën riciklimi i lëndëve ushqyese (cikli i karbonit) do të shkonte shumë ngadalë dhe Toka do të ishte një ekosistem krejtësisht i ndryshëm për ne që të jetonim.

Dekompozuesit tipik janë kërpudhat dhe mikroorganizmat. Ekologjikisht, megjithatë, nuk duhet të harrojmë pastruesit. Ata plotësojnë rolin e dekompozuesve në dekompozimin e kafshëve të vdekura më të mëdha. Kur një kafshë e tillë vdes, depozituesit janë të parët në vendin e ngjarjes dhe ata kryejnë pjesën më të madhe të punës. Disa pastrues tipikë janë dhelprat, arinjtë dhe shkurrat, dhe jovertebrorët si mizat, kërmijtë dhe krimbat. Me materialin bimor të vdekur, nga ana tjetër, kërpudhat dhe mikroorganizmat bëjnë pjesën më të madhe të dekompozimit.

Foto:
Fungjet e prishjes së drurit janë një grup i madh i dekompozuesve në natyrë. Foto: Courtney Celley / USFWS, CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0), nëpërmjet Wikimedia Commons).

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.