Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Delfinët

Shtatë lloje të familjes së delfinëve janë gjetur në ujërat islandeze duke përfshirë balenë vrastare (Orcinus orca), e cila është më e madhja e të gjithë delfinëve dhe balena pilote me gjatësi të gjatë (Globicephala molas) të cilat shpesh nuk janë menduar si delfinë. Specie të tjera të zakonshme në ujërat islandeze janë delfini i Atlantikut të bardhë (Lagenorhynchus acutus) dhe delfini i l bardhë (Lagenorhynchus albirostris).

Delfini i bardhë është specie më e zakonshme rreth Islandës. Ai gjendet në bollëk në të gjithë vendin, si në det të hapur dhe në breg të detit, edhe pse ata rrallë herë sipërmarrin shumë afër bregdetit. Në Islandë kjo është pra “delfin”. Sondazhet e balenave në ujërat Islandeze tregojnë se ato numërojnë në dhjetëra mijëra.

Ata mund të arrijnë një madhësi deri në 3 m në gjatësi dhe 350 kg. Zakonet e të ushqyerit janë të ndryshme; speciet shpesh shoqërohen me kapelenë dhe harengë me të cilat ushqehen. Studimet e fundit tregojnë gjithashtu se codfishes (cod, haddock dhe saithe) janë një burim i zakonshëm i ushqimit. Delfini i bardhë është shumë i ngjashëm me delfinin e bardhë të ngjitur, por është më i vogël dhe më i hollë.

Kjo mund të jetë më e zakonshme se delfinët e bardhë të ngjitur në ujërat Islandeze, por pothuajse nuk shihet kurrë afër tokës, duke preferuar oqeanin e hapur. Ajo gjithashtu ka një shpërndarje më jugore dhe prandaj gjendet kryesisht në ujërat më të ngrohta në jug të Islandës. Disa qindra mijë kafshë mendohet të jenë në Atlantikun e Veriut

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.