Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Dënesë

Blubber është një shtresë e trashë dhe e dendur e indit lidhës dhe indeve të dhjamit, mbi valëzat, balenat dhe fokave.

Ky ind dhjamor ka një përçueshmëri termale relativisht të ulët (më e ulët se muskujt ose lëkurën).

Shpërthimi i gjitarëve detarë të Arktikut ruan të dyja energjitë dhe siguron izolimin, duke i lejuar ata të mbijetojnë në ujë të ftohtë. Trashësia e kësaj shtrese mund të arrijë deri në 30 cm.

Për njerëzit indigjenë të Arktik-ut  dënesa (blubber), sidomos dënesa e balenës,  është shumë e rëndësishme pasi dhënë njëkohësisht ushqim me kalori të lartë si dhe naftën për karburant.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.