Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Efekti Koriolis

U përshkrua për herë të parë nga inxhinierja matematikane franceze Gustave-Gaspard Koriolis në shekullin e 19-të në 1835. Toka  lëviz me një shpejtësi konstante, por amplitude të ndryshme kanë shpejtësi të ndryshme lineare. Pika në Ekuator duhet të shkojë më larg në një ditë se sa një pikë mes latitudes, kështu që ajo duhet të shkojë më shpejt.

Rezultati i përgjithshëm është se diçka në Hemisferën Veriore që lëviz përgjatë një drejtimi do të shmanget në të drejtën e vet në lidhje me një vëzhgues në terren. Ndërsa ajri lëviz nga presioni i lartë në të ulët në hemisferën veriore, ajo është devijuar në të djathtë nga forca Coriolis. Në hemisferën jugore, ajri që lëviz nga presioni i lartë në të ulët është devijuar nga ana e majtë nga forca Coriolis. Në mënyrë të ngjashme, ajo bën rrymat e oqeanit – rrotullohet në drejtim të akrepave të sahatit në hemisferën veriore dhe kundërsulm në horizont në hemisferën jugore.

Forca coriolis është e fortë drejt shtyllës dhe mungon përgjatë ekuatorit.

F = 2VΩsin A

Ku V është shpejtësia, Ω është shpejtësia këndore dhe sinA është gjerësi.
Në ekuator, sinA = sin0 ° = 0
Kjo është arsyeja pse në ekuator
F = 0

Si rezultat, forca coriolis mungon në ekuator dhe në ekuatorin polar sinA është sin90 °, atëherë forca Coriolis është më e larta.

Foto: Burimi: https://opentextbc.ca

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.