Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Jet stream

Rrjedhat Reaktive Jet – janë rryma relativisht të ngushta të erërave shumë të forta që lëvizin masa të mëdha ajrore nga perëndimi në lindje, duke ndikuar në sistemet e motit anembanë globit.

Rrjedhat Reaktive janë gjetur 9-16 km mbi sipërfaqen e Tokës, vetëm nën tropopause, në ndërfaqen midis troposferës dhe stratosferës.

Ato formojnë në kufijtë e masave ajrore ngjitur me ndryshime të ndjeshme në temperaturë, të tilla si rajoni polar dhe ajri më i ngrohtë në jug.

Ndryshimi i klimës ndikon në rrymën e ajrit, duke shkaktuar kështu të ashtuquajturat “përrenj”; kur rrjedhja e rrymës ndjek një shteg të parregullt “me onde”, ka më shumë fronte të motit të ftohtë që zhyten në jug nga Arktiku në mes të latitudes, duke sjellë kushte të ngrirjes që vazhdojnë për javë të tëra kohë (p.sh. dimri i ftohtë, dimër i dëborës).

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.