Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

John Franklin

John Franklin (i lindur në vitin 1786, vdiq 1847) ishte një marinar britanik dhe një eksplorues arktik. Në moshën 11 vjeçare, ai u bë kadet dhe pastaj karrierën e tij e mori atë për t’u bërë një detar dhe oficer, dhe më në fund një admiral i Marinës Mbretërore Britanike. Ai mori pjesë në betejat e Kopenhagës, Trafalgar dhe New Orleans. Në 1802 ai mori pjesë në ekspeditën detare, që ishte e para për të qarkulluar në Australi. Në 1819-1822 dhe 1824-1826, ai udhëhoqi ekspeditat e kërkimit të tokës në Arktik Kanadez (në pellgjet e Coppermine dhe MacKenzie River). Ai ishte guvernatori i Tasmanisë 1836-1843.

Më 1845, ai u bë komandant i një ekspedite të dy anijeve, Erebus dhe Terror, me qëllim që të kalonte Passage Northwest, një rrugë detare në mes të Atlantikut të Veriut, përmes ngushticave të Arktikut në Strait Bering. Ekspedita u takua me një fund fatal – anijet dhe ekipet e tyre u zhdukën. Në vitet që pasuan, u organizuan mbi 40 ekspedita, me qëllim të rëndësishëm për të zgjidhur misterin e zhdukjes së anijeve të Franklinit. U krijua, që ekipet braktisën anijet, të cilat ishin bllokuar në akull detar dhe shkuan në jug në këmbë në kërkim të shpëtimit. Ekuipazhi vdiq nga lodhja, uria dhe hipotermia. Mbetjet e anijeve nuk u gjetën deri 168 vjet pas përpjekjes së dënuar ose në vitin 2014 dhe 2016.

Foto nga Wikipedia.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.