Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»
Other languages:

Kërpudhat

Një kërpudhat është një organizëm që i përket një mbretërie të quajtur Fungje. Nuk është as bimë, as kafshë. Kërpudhat nuk mund të bëjnë vetë fotosintezën, siç bëjnë bimët. Prandaj, fungjet shpesh jetojnë në simbiozë me bimë. Një nga rolet e tyre kryesore në natyrë është si dekomposers.

Ka më shumë lloje të kërpudhave në natyrë sesa kërpudha e njohur me një rrjedhin dhe një kapak. Kërpudhat janë gjithmonë kërpudhat, por jo të gjitha kërpudhat janë kërpudha. Përveç kësaj, ka kërpudha që nuk mund të shihni me syrin tuaj të lirë, të paktën jo pa shumë trajnime. Këto mund të jetojnë për shembull plotësisht nën tokë, ose si pjesë e likenit të ngjitur me shkëmbinj dhe dru.

Foto:
Kërpudhat me rrjedhin-dhe-kapak është forma më e njohur, por vetëm një rritje e kërpudhave në natyrë. Foto: Paul E. Aspholm, NIBIO.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.