Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Kone me shpate të pjerrëta

Shpati është material i liruar dhe i dobët, i cili zhvillohet në bazë të një rënie shumë të madhe të topografisë, si në bazë të shkëmbinjve malorë, vullkaneve ose luginave.

Kurdoherë që fytyrat e shkëmbit preken nga procese të caktuara (prishje fizike dhe kimike, erozion, etj.) që tentojnë të prodhojnë blloqe të shkëputura ose baza relativisht koherente, këto procese çojnë në zhvillimin e grimcave (grimcave të lirshme dhe më të vogla) ose koneve me shpate të pjerrëta (të mëdha dhe jo aq të lirshëm sa një rrëpirë me gurë të rrëzuar), të cilat grumbullohen kundër një fundi të luginës. Konet e formuar nga rënia e shkëmbinjve zakonisht shfaqin ndarjen në grimca të imta në pjesën e sipërme dhe grimca të mëdha në pjesën e poshtme.

 

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.