Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Krill

Lloji i krustaceve detare karakteristika e të cilave janë gurët e jashtëm. Ka 86 lloje të këtyre organizmave që banojnë në det nëpër botë.

Një krill i rritur është rreth 8-60 mm i gjatë dhe peshon vetëm disa gram. Disa lloje kanë kapacitetin e bioluminishencës, që do të thotë se ata kanë fotofora që mund të lëshojnë dritë.

Krill jetojnë në tufë të madhe në thellësi edhe më shumë se 2.000 metra. Ata vënë aty vezë në zonën pelagjike, në ujërat e detit të hapur. Larva ngrihet lart në sipërfaqe, duke kaluar disa cikle të jetës biologjike.

Këto organizma ushqehen kryesisht me fitoplankton, por në dimër, për shkak të nevojës për ushqim më kalorik, dieta e tyre përbëhet kryesisht nga zooplanktoni.

Krill janë elementi themelor i zinxhirit ushqimor – ushqim për penguinët, pemët dhe balenat. Krill janë gjithashtu të përdorur komercialisht nga njerëzit (kryesisht llojet më të njohura të kësaj krustace – Krill Antarktik, Euphausia superba).

Emri “krill” vjen nga gjuha norvegjeze dhe nënkupton “skuqje të vogla të peshkut”.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.