Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Krimba

Shumë fijra të krimbave gjenden në det, kjo strukturë e trupit duket të jetë shumë e suksesshme. Megjithatë, shumë prej specieve janë mjaft të vogla dhe të papërshtatshme. Krimbat e segmentuar (Annelida) shpesh janë të mëdha dhe të spikatura. Krimbat e segmentuar mund të ndahen më tej në 4 grupe kryesore; (hirudine), të cilat janë të rralla në oqean, krimba tokësore (oligochaeta), të cilat janë në fakt të zakonshme në det, por speciet detare janë të vogla dhe të panjohura, krimba lugë (echiura), të cilat mund të jenë mjaft të mëdha, por janë të rralla në ujërat e cekët dhe krimbat e kokës (polychaeta).

Tani, krimbat e ngordhura janë të zakonshme kudo në oqean dhe shumë janë të mëdha dhe të spikatura. Nëse gjeni një krimb në oqean, ka shumë të ngjarë që një krimb i ngrirë. Të gjithë ata kanë shtojca (të quajtura parapodia) me shpohet mbi to. Forma dhe madhësia e këtyre shtojcave si dhe prania dhe struktura e shamisë përdoren për të identifikuar lloje të ndryshme.

Ka shumëllojshmëri të madhe në shfaqjen e llojeve të ndryshme të krimbave të kokës. Shumë prej tyre kanë shtesa dhe shpohet shumë të vogla, kështu që i ngjajnë krimbave të tokës, ndërkohë që të tjerët nuk duken si krimba fare.

Zakonet e të ushqyerit janë gjithashtu të ndryshme: ekzistojnë filtrues të filtrave, ushqyesve të detit, pastruesve dhe mishngrënësve. Krimbat e shpohet janë nga ana e ushqimit e rëndësishme për shumë lloje peshqish – sidomos flutur dhe peshq të zogjve – si dhe zogj këmbëgjatë në breg të detit.

Krimbjet e Errantia gjemba janë krimba të lëvizshme. Ata nuk ndërtojnë tuba. Ndonjëherë ata varrosen në sediment, por nuk bëjnë burrows të përhershëm. Ata janë shpesh të gjallë me shtesa të mëdha dhe shpohet. Më të dukshmet nga këto janë zogjtë (nereididae). Zogth i zakonshëm (Hediste diversicolor) është i zakonshëm në ujërat e njelmëta afër gojës së lumenjve në Islandën Veriore. Ai zhytet në sediment për t’u fshehur, por zvarritet për të kërkuar ushqim. Më e madhe e ragworms është mbret ragworm (Alitta virens). Mund të rritet deri në 90 cm të gjatë (36 “).

Në fundin e baltës, poshtë bregut, krimba të mëdha (Nepthys spp.) Janë mjaft të zakonshme. Worms Scale (Polynoidae) nuk zhytet në sediment në të gjitha dhe janë në fakt më të zakonshme në sipërfaqe të vështirë ndryshe nga shumica e worms tjera. Ashtu si emri i tyre nënkupton se ato janë të mbuluara me luspa përgjatë mbrapa të tyre për mbrojtje.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.